Zweefvliegen op Aeroclub Nistelrode

 

 

Waarin onderscheiden wij ons?

 

Het veilig recreatief vliegen, komt bij ons op de eerste plaats.
Wij vliegen op het enige echte 'burger'-zweefvliegveld in Noord-Brabant. De overige zweefclubs in deze provincie vliegen namelijk op een militaire vliegbasis. Als 'burger'-zweefvliegclub is Aeroclub Nistelrode uitermate toegankelijk voor familie, vrienden en voorbijgangers. Je kunt bij ons dan ook altijd binnenlopen en bij mooi weer vanaf ons terras genieten van het zweefvliegbedrijf. Er heerst bij ons een ontspannen en gemoedelijke brabantse sfeer!

 

We proberen door een voortdurende vlootvernieuwing en opleiding, ook het prestatievliegen mogelijk te maken.
Daarnaast gaan we minimaal één keer per jaar naar het buitenland, om in een andere omgeving te kunnen vliegen.
 
 

Wanneer zijn wij in bedrijf?

 
Op Aeroclub Nistelrode wordt in het weekend van half maart tot eind oktober gevlogen. Daarnaast wordt er ook op feestdagen gevlogen.
 

 

De start van de zweefvliegdag

 
Zweefvliegen is een intensieve sport.
Er moet het een en ander voorbereid worden, voordat de vliegdag daadwerkelijk kan beginnen. De dienstdoende instructeur (DDI), die voor die dag de algemene leiding en verantwoording heeft over het het zweefvliegbedrijf, verzamelt de weersverwachtingen voor die dag. Daarna zal hij/zij de 'briefing' leiden, waarbij alle noodzakelijke informatie aan de aanwezige zweefvliegers wordt meegedeeld.

 

Vervolgens worden de zweefvliegtuigen uit de hangar gehaald en naar de startplaats gebracht, aan de ene kant van het vliegveld. Op de startplaats worden de zweefvliegtuigen geïnspecteerd door zweefvliegers die daarvoor bevoegd zijn. Wanneer vervolgens de inspectie met goed resultaat is afgerond, worden de zweefvliegtuigen door de daartoe bevoegde zweefvliegers ingevlogen.

Hierna begint de vliegdag.

 

 

...Zweefvliegen...

 

Zweefvliegen is een fascinerende, milieuvriendelijke en veilige sport!
Een zweefvliegtuig wordt door middel van een lier omhoog getrokken tot zo'n 400 á 500 meter, waarna de startkabel ontkoppeld wordt. Om boven te kunnen blijven en hoogte te winnen, gaat de vlieger op zoek naar thermiek. Thermiek is opstijgende warme lucht, die ontstaat doordat de zon het aardoppervlak ongelijkmatig opwarmt. Zo kunnen vluchten van vele uren en honderden kilometers worden gemaakt. In Nederland kunnen we hoogtes bereiken van ruim 2 kilometer.

 
 
Tip!
 
Wil je zelf eens ervaren wat het is om in een zweefvliegtuig te vliegen? Klik daarvoor op de knop hieronder en koop een ticket waarmee je een kenningsmakingsvlucht kunt maken.

 
 

 

 
 

Na het zweefvliegen

 

Aan het einde van de zweefvliegdag worden de zweefvliegtuigen met beleid in een opslagruimte gezet; de hangaar. De lier en ander 'rollend materiaal', zoals trekkers, auto's en de startbus, worden eveneens in de hangaar gestald.

Daarna worden in het clubgebouw de administratieve handelingen afgerond door de aanwezige clubleden. Dit gebeurt in het gezellige clubgebouw van Aeroclub Nistelrode, onder het genot van een heerlijk drankje. Bijvoorbeeld een uitstekend ambachtelijk gebrouwen zweefvliegtuigbiertje!

De gebeurtenissen van de afgelopen zweefvliegdag worden dan nog eens aangehaald. En uiteraard worden er dan ook altijd weer veel leuke en gezellige verhalen gedeeld!