Vliegles zweefvliegen

Praktijkles vliegen

Vliegles zweefvliegen in hartje Brabant bij Aeroclub Nistelrode!

De eerste vliegles…
Je leert vliegen in een tweezitter, onze ASK-21. De instructeur zit achter je en de besturing en instrumenten zijn dubbel uitgevoerd. Super veilig dus, net als autorijles. De eerste vliegles zal je al zelf het vliegtuig besturen!

Afhankelijk van je vorderingen, ga je gemiddeld na 40 tot 80 vlieglessen ‘solo’. Vanaf dat moment mag je alleen vliegen. Een belevenis die je echt nooit zult vergeten! Eenmaal solo bouw je al vliegend de nodige ervaring op. LET OP!  Om solo te mogen vliegen moet je lid zijn van de KNVvL (afd. Zweefvliegen) en moet je een geldige vliegmedische keuring bezitten. Dat kan onder andere bij Sky Medical Center in Eindhoven. Dit is niet bijzonder streng, maar wel noodzakelijk.

Een vliegbrevet!
Heb je voldoende praktijkervaring en heb ook je theorie gehaald, dan kun je het praktijk-examen doen. Als je slaagt, krijg je het felbegeerde zweefvliegbewijs; Light Aircraft Pilot Licence Sailplane ‘LAPL(S)’. Dit is een Europees erkend zweefvliegbewijs. Nu mag je zelfstandig lange zweefvluchten maken.

Maar het leren houdt niet op met het behalen van je brevet! Elke vlucht leer je weer van jezelf en van elkaar. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden om je ervaring uit te breiden zoals overland- en wedstrijdvliegen.

Introductiecursus
Ben je tussen 16 en 19 jaar oud? Het is vanaf 2019 ook mogelijk om een proefles zweefvliegen te volgen aan het einde van de zomervakantie. Lees daarover meer op de pagina Introductiecursus.

English

Are you looking for information on flying gliders at Nistelrode, please read the English page.

Theorie van het vliegen

Naast vliegen in de praktijk, moet je voor het behalen van een brevet ook je theorie onder de knie hebben. Hiervoor worden bij ACN iedere winter Gratis theorielessen gegeven voor onze leden. Onze ervaren instructeurs behandelen de stof, en maken deze ook nog wat begrijpelijker door goede praktijkvoorbeelden.

Het is handig als je al een seizoen gevlogen hebt voor je aan je theorie begint, maar het hoeft niet. Als je eenmaal je theorie hebt behaald blijft deze tot 24 maanden na je laatste examen geldig. Daarom wachten de meeste vliegers tot ze solo zijn met het starten van hun theorie. De examens van theorie vinden meestal in maart plaats, na het winterseizoen.

Onderhoud

Tijdinvestering

Zweefvliegen is best een intensieve hobby. Je kunt niet even een uurtje komen vliegen en de rest van de dag wat anders gaan doen. Het kost je dus minstens een deel van de dag. Daarover kan je meer lezen op de teamsport pagina.

Daarnaast ben je een aantal keren gedurende het zomerseizoen ingeroosterd voor een bepaalde dienst, afhankelijk van je bevoegdheden en je leeftijd. In de winter draagt iedereen bij om alles in optimale staat te houden en maak je dus ook uren voor de club.

Buiten de verplichte diensten daarentegen, ben je vrij in ‘wanneer’ en ‘hoe vaak’ je op de club komt. Je mag zoveel vliegen als je wilt.

Zweefvliegen is een perfecte combinatie tussen een teamsport en een individuele sport!
Zonder samenwerking met andere clubleden, komt er geen kist in de lucht…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA