Zweefvliegen in Wie is de Mol

De kandidaten van het AVRO/TROS televisieprogramma Wie is de Mol hebben een avontuur beleefd in een zweefvliegtuig.

Spectaculaire opdrachten horen erbij in Wie is de Mol, maar zweefvliegen is misschien wel een nieuw hoogtepunt in de zoektocht van de producenten naar een combinatie van spektakel voor de kandidaten en schitterende beelden van de omgeving. De manier waarop het zweefvliegen het groene heuvelachtige landschap van Tsjechië laat zien is onnavolgbaar mooi.

Kunstvliegen is niet stuntvliegen

upsidedown

Het vliegen in bijzondere vliegstanden is iets wat je leert tijdens je opleiding. Zo kan je in bijzondere omstandigheden toch het vliegtuig onder controle houden. Daarbij worden bijvoorbeeld ‘asymmetrische overtrek’ situaties geoefend, wat ook wel een vrille wordt genoemd.

In de aflevering van Wie is de Mol zien we een zweefvliegtuig van het type ASK21 een looping maken. Een looping valt onder eenvoudige aerobatics. Er zijn ook gevorderde aerobatics zoals rolls en tailslides. In de volksmond wordt dit soms stuntvliegen genoemd. Wij noemen het graag aerobatics of kunstvliegen. Het is een tak van sport waarvoor veel controle en kunde nodig is over het vliegtuig.

Ook leren zweefvliegen?

solo zweefvliegen

Aeroclub Nistelrode biedt opleidingen voor het zweefvliegbrevet aan. Wij hebben 16 opgeleide instructeurs en 2 lesvliegtuigen, waarmee we onze leerlingen van een goede vliegopleiding voorzien. Ben je geen leerling meer, dan heeft ACN nog 6 andere clubvliegtuigen waarop je kunt vliegen.

Klinkt goed?

Is  de mix van individuele prestatie en teamsport wat voor jou? Schrijf je dan nu in!