Introductiecursus Zweefvliegen

Vanwege de Corona omstandigheden zullen we in 2020 helaas geen introductiecursus organiseren. Volgend jaar komt deze mogelijkheid zeker wel weer, dus kom zeker terug op deze pagina om je kans te grijpen in 2021. Graag tot dan!

Proefles zweefvliegen

Leren vliegen in 10 vluchten met een cursus zweefvliegen? Dat is natuurlijk niet mogelijk, maar bijna alle jonge leerlingen kunnen na 10 vluchten alles zelf uitvoeren. In deze periode kan je uitvinden of zweefvliegen jouw sport is!

Voor wie is dit proefles pakket??
We hebben de introductiecursus zweefvliegen speciaal samengesteld voor jongens en meiden van 16 tot 19 jaar. Je vliegt met een groepje leeftijdsgenoten en trekt een aantal dagen samen op.

Hoe ziet zo’n cursus eruit?
In een serie van 4 dagen krijg je een combinatie van ‘hands-on’ vliegen en theorielessen bij ons op het zweefvliegveld. Iedere dag voor het vliegen zit jouw groep in ons clubhuis en leer je van een instructeur de theorie voor die dag. Daarna gaan we naar de startplaats en zal je in de lucht ervaren wat je net hebt geleerd. Je maakt op een dag 2 of 3 vluchten. Totaal zal je 10 tot 12 vluchten maken tijdens je introductie zweefvliegen.

Echte start met vliegen!
Het proeflespakket is een echte start van je vlieghobby. Je noteert al je vluchten met je instructeur in een officieel logboek. Als je doorgaat met zweefvliegen tellen deze vluchten dus mee op weg naar een brevet!

Veelgestelde vragen

Waarin ga ik vliegen?
Je gaat samen met een instructeur vliegen op 1 van onze tweezitters. Welke dat precies is, ligt aan de beschikbaarheid en hoe druk het die dag is. Er zijn 4 tweezitters op onze club waarvan er doorgaans 3 voor instructie worden gebruikt. Lees daarover meer op onze vlootpagina.

Wie is mijn instructeur?
Je krijgt geen vaste instructeur, maar een van onze 14 erkende zweefvlieginstructeurs. Doordat je een logboek bijhoudt, kan een instructeur precies zien waar jij je bevindt in je opleidingstraject.

Hoeveel plaatsen zijn er?
Er zijn voor de introductiecursus van 2019 slechts 5 plaatsen beschikbaar. Deze zijn snel gevuld, dus zorg dat je er op tijd bij bent.

opleiding zweefvliegen

Details

Wat krijg je?

 • 10 tot 12 starts met instructie
 • Officieel KNVvL logboek
 • Officieel KNVvL progressie boek
 • Lesboekje ‘Elementaire Opleiding Zweefvliegen’ (EVO-Boekje)
 • 1 t-shirt van Aeroclub Nistelrode
 • 1 sticker van Aeroclub Nistelrode
 • iedere dag een drankje (alcoholvrij)

Lees hieronder verder voor veelgestelde vragen.


Wat kost het?
Het proeflespakket kost €165,- all-in. De kosten worden vooraf in een keer in rekening gebracht.

Wanneer is de cursus?
De cursus wordt gegeven aan het einde van de zomervakantie van regio zuid. Het programma is verdeeld over 4 dagen. Omdat zweefvliegen een sport is die afhankelijk is van het weer, zijn er 2 back-up data. Voor 2019 zijn dit de volgende dagen:

 • Zaterdag 10 augustus – 10.00u tot 16.30u
 • Donderdag 15 augustus – 15.00u tot 20.30u
 • Donderdag 22 augustus – 15.00u tot 20.30u
 • Zondag 1 september – 10.00u tot 16.30u

Backup data:

 • Zaterdag 7 september: 10.00u tot 16.30u
 • Zondag 15 september: 10.00u tot 16.30u

Veelgestelde vragen 2

Ik kan 1 van de vliegdagen niet, wat nu?
Als je 1 dag niet kunt, dan is er de mogelijkheid om dit op 1 van de backup dagen in te halen. Kan je 2 dagen of meer niet aanwezig zijn, dan kun je dit jaar helaas niet meedoen.

Ik ben minderjarig, is dat een probleem?
Nee, je moet wel toestemming krijgen van je ouders/verzorgers om mee te doen.

Moet ik voldoen aan bepaalde eisen?
De enige eis die we voor de introductiecursus stellen, is dat je tussen de 16 en 19 bent. Ga je door met zweefvliegen, dan is er een aantal zaken om rekening mee te houden. Lees daarover op Vliegles-pagina.

Ik wil na mijn introductiecursus lid blijven, wat kost dat?
Lid worden na 1-9 kost voor een junior lid normaal €155,- Na de introductiecursus kost dit nog  €110,- met 8 starts inbegrepen.